V sobotu 29. února zahájil vernisáží sochař Zdeněk Macháček ml. výstavu autorských dřevěných soch „Cesta dřeva“. Každé z jeho děl vypráví svou cestu v sále Podblanického ekocentra do 18. dubna 2020.

Autor pochází z umělecké rodiny a více než 20 kusů exponátů k nám dovezl až z Orlických hor. Na vernisáži se seznámil s místními umělci a povyprávěl o vzniku soch. „Při výrobě sochy se nechám vést a snažím se, aby nesla něco dál, nějakou myšlenku,“ říká Zdeněk Macháček mladší.„Z kusu poražené lípy o průměru 120 centimetrů jsem chtěl vytvořit figurální sochu Ježíše. Během výroby se však objevila vyhnilá dutina. Začal jsem tedy s novou myšlenkou dlabat figuru tak, aby bylo možné prožít si otevřenou náruč a schovat se v ní. Silné okamžiky následovaly při další výrobě, kdy jsem postupně narazil na tři vrostlé asi 30 centimetrů dlouhé hřeby. V levém boku, v pravé dlani a dole u nohou,“ popisuje Macháček jeden ze silných zážitků při tvorbě.

V jeho tvorbě je mu velkou oporou jeho žena Maci, která fotografuje, domlouvá výstavy a stará se o propagaci. Spolu tvoří značku „Macháček – sochy“.

O koupi soch se můžete informovat v ekoobchodě při paraZOO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Martina Poustecká

Foto: Zdeněk Macháček ml.