V pondělí 21. září se na svou pouť vydal Tulák – černý čáp, který několik týdnů pobýval v Záchranné stanici pro živočichy Vlašim. Jeho cestu na jih lze sledovat online.

Čápa předala do péče záchranné stanice v úterý 11. srpna Městská policie Říčany. „Neudržel se téměř na nohou, byl vysílený a hladový,“ uvedla Barbora Vencová ze záchranné stanice. Počáteční prognózy nebyly příliš optimistické a ani konzultace s ornitology nedávala mnoho naději, že čáp stihne letos odletět. Po pár týdnech se začala karta obracet a kontrolní vážení ukazovala, že čáp přibývá na váze. V dalších dnech byl přesunut do rozletové voliéry a začal se učit lovit živou potravu. Vzhledem k tomu, že v době, kdy mohl být vypuštěn, už byli místní čápi na tahu, byl opatřen vysílačkou. „Do poslední chvíle jsme si nebyli jisti, že čáp odletí. Vysílačku dostal především proto, abychom ho v opačném případě našli a případně stáhli na zimu do stanice,“ říká Jaroslav Svačina, hlavní ošetřovatel.

Tulák míří na jih

Byl vypuštěn na rybníce v Částrovicích a už v úterý přišel signál z Načeradce. Dál si to namířil směr Humpolec a ve čtvrtek „překročil čáru“ s Rakouskem. „Ve čtvrtek jsme přijali signál 10 km od Vídně,“ uvedl Svačina. Veřejnost může pouť černého čápa, který dostal příznačné jméno Tulák, sledovat online Cesta čápa Tuláka na jih.

 

Alena Konvalinová

Kontakt: alena.konvalinova@csop.cz, 724101784

Foto: Filip Petrák