Černý čáp, který byl 21. září vypuštěn na rybníce ČSOP Vlašim u Částrovic, byl odchycen pracovníky Maďarské ornitologické společnosti u obce Királyvölgy.

Nepřízeň počasí způsobila, že si čáp nebyl schopen obstarat dostatek potravy a byl dezorientován. Vysláblého jej přijali do maďarské záchranné stanice, kde zůstane dokud dostatečně nezesílí. Pokud se ho podaří rychle vykrmit, maďarští ošetřovatelé ho vypustí, aby pokračoval ve své cestě do teplých krajin. “Velice nás mrzí, že Tulákova cesta skončila tak záhy,” uvedla vedoucí záchranné stanice Alena Konvalinová, “co bude s čápem dál, už rozhodnou naši maďarští kolegové.”

Černý čáp pojmenovaný Tulák se do vlašimské záchranné stanice dosta

l v polovině srpna. Jednalo se pozdní mládě, které bylo vyhladovělé a slabé. Po několika týdnech péče se jeho stav zlepšil natolik, že byl po konzultaci s ornitology vypuštěn. Pro jistotu, že odletěl, byl opatřen vysílačkou. Každý den tak mohla i veřejnost sledovat jeho cestu online. Několik dní po vypuštění se pohyboval v okolí a následně nabral správný směr. “Když překročil hranice s Rakouskem a zastavoval se u vodních ploch a na polích, mysleli jsme, že má vyhráno,” doplňuje Konvalinová a pokračuje, “pak se ale významně zhoršilo počasí a to čápa pravděpodobně dozorientovalo. Signály přicházely z míst v blízkosti lidských obydlí a nám bylo jasné, že je něco špatně.” Po několika dnech přiš

la zpráva z maďarské ornitologické společnosti, že je Tulák u nich v péči.

Foto: Filip Petrák