ČSOP Vlašim vyzývá veřejnost k hlášení lokalit s přejetými žábami

Záchranná stanice pro živočichy Vlašim letos opět budovala zábrany na tahových cestách obojživelníků. Teď vyzývá veřejnost, aby nahlásilo lokality, kde v době letošního jarního tahu docházelo k přejetí většího počtu žab. V příštím roce plánují ochranu obojživelníků rozšířit na další lokality.

V současné době již pracovníci ČSOP Vlašim sklízí budované zábrany, které stavěli na devíti lokalitách na území spravovaném Záchrannou stanicí pro živočichy Vlašim. Zábrany celkově stály na cca 4 km. Hrubý odhad přenesených jedinců je přes 4000. Momentálně probíhá sběr dat od dobrovolníků, kteří s přenosy pomáhali.

„Letošní tah, i když byl vlivem počasí několikrát pozastaven, byl poměrně silný,“ uvedla vedoucí záchranné stanice Alena Konvalinová a dodala, „na některých lokalitách, zvláště na úseku ve Šternově, přesáhl denní sběr i čtyři stovky.“ Letos ochránci pozorovali oproti předchozím letům vysoký počet skokanů hnědých i čolků.

„Jarní tah je u konce a tak prosíme veřejnost, jestli by nám pomohla vytipovat lokality, kde pod koly aut končily větší počty těchto živočichů,“ uvedla Konvalinová. Lidé mohou tato místa hlásit prostřednictvím e-mailu alena.konvalinova@csop.cz, do předmětu by měli uvádět „Rizikový úsek pro obojživelníky“. Práci velice usnadní, pokud pošlou úsek zaznačený do mapy.

„V příštím roce bychom rádi tuto ochranářskou aktivitu rozšířili na další lokality a plánujeme na některých lokalitách navrhnout také trvalé řešení,“ řekla Konvalinová.

Vlivem toho, že obojživelníkům ubývají jejich biotopy, ať už zimoviště nebo trdliště, či je od sebe  oddělí infrastruktura nebo zemědělské aktivity, pozorujeme v posledních letech pokles v početnosti. Dlouhodobé přenášení obojživelníků na totožných lokalitách nám umožňuje monitorovat stav jejich populace.