Loni v létě se do paraZOO nastěhoval samec kuny lesní. Alfréd byl nalezen jako osiřelé mládě a následně odchován člověkem. Nemůžeme ho tedy vypustit do volné přírody. Návštěvníci ho během návštěvy zoo mohou porovnat s jeho sousedkou kunou skalní nebo se podívat, jak probíhá trénink takového divocha během večerních komentovaných prohlídek. Letos začínají již od května – každý pátek od 17:30 hodin.

ParaZOO představuje volně žijící druhy živočichů z naší přírody. Jedná se o expozici záchranné stanice a uvidíte zde zvířata, která z důvodu svého hendikepu nelze vypustit do volné přírody. Ze stejného důvodu se do paraZOO přistěhoval i nový přírůstek kuna lesní Alfréd. Toto opuštěné mládě odchovali pracovní stanice na lahvičce a on si přivykl na péči člověka.

Lidí se nebojí a v přírodě by s největší pravděpodobností neobstál. Vzhledem k tomu, že je mládě, je velice učenlivý a ošetřovatelé ho do tréninku zapojili téměř okamžitě. Alfréd se učí vydržet na místě nebo následovat hračku. To vše proto, aby nebyl během údržby voliéry a preventivních prohlídek či očkování ve stresu. Díky tréninku si také zvyká na pozornost návštěvníků. „Naše zvířata trénujeme metodou pozitivní motivace. To znamená, že trénink je dobrovolný a zvíře může kdykoliv práci ukončit,“ vysvětluje ředitelka paraZOO Alena Konvalinová a pokračuje: „Takto pracujeme se zvířaty již druhým rokem a už jsou vidět výsledky.“ Během večerních komentovaných prohlídek tak můžete vidět také trénink vyder nebo krkavce Boba. „Samozřejmě, když k tréninku budou svolní. Zvířata ale trénují ráda a většinou to během prohlídek klapne,“ doplňuje s úsměvem Konvalinová.

ParaZOO můžete navštívit od úterý do neděle od 9:00 do 17:00 hodin a v době letních prázdnin je otevřeno také v pondělí. V případě zájmu o komentované prohlídky využijte email prohlidkaparazoo@csop.cz. Svou návštěvou podpoříte nejen zvířata v paraZOO, ale také zraněná a nemocná zvířata v péči Záchranné stanici pro živočichy Vlašim.

Autor: Alena Konvalinová

Publikováno: 16. 3. 2020