Ve čtvrtek 4. června byl do Záchranné stanice pro živočichy Vlašim nahlášen nález nalezeného dravce, který visel zachycený na hnízdě v Kácově Lhotě u Benešova. Po příjezdu ošetřovatel zjistil, že se jedná o ostříže lesního. Vzhledem k tomu, že bylo hnízdo umístěno přibližně ve 20 metrech byl povolán Hasičský záchranný sbor z Benešova. Profesionální lezci bezodkladně na místo dorazili a ostříže, který byl zachycen v hnízdě za plastové lanko, vyprostili.

První červnový čtvrtek odpoledne se podařilo díky lezcům z Hasičského záchranného sboru osvobodit ostříže lesního zachyceného na hnízdě. Profesionální lezec Jiří Kaprálek za pomocí lezecké techniky po stromě vyšplhal až do výšky téměř 20 m a dravce osvobodil. „Díky hasičům se podařilo ostříže osvobodit velice rychle a patří jim velký dík,“ uvedl Jaroslav Svačina ze Záchranné stanice pro živočichy Vlašim. Ošetřovatel pak konstatoval, že má dravec bohužel již nekrotizovaný pařát, protože ho měl provázkem zaškrcen a dravce převezl do záchranné stanice k ošetření. Po celou dobu zásahu kolem hnízda kroužil a hvízdal druhý z ostřížího páru. Po prohlídce MVDr. Martinou Simandlovou se nekróza pařátu potvrdila. Dravec zůstal několik dní v léčbě a posléze byl navrácen do volné přírody. „Stav ostříže jsme konzultovali s naší paní veterinářkou a ornitology a na jejich doporučení jsme dravce vypustili zpět na místo, kde byl nalezen,“ vysvětluje Svačina a dodává, „ostříž by si měl být schopen i s tímto druhem hendikepu potravu obstarávat a naučit se fungovat.“ Záchranná stanice vždy, když je alespoň malá šance, že bude živočich v přírodě prosperovat, tak volí jeho navrácení. Dravci jako je ostříž, jsou velice náchylní na stres a nejsou vhodní pro chov v zajetí.

Záchranná stanice dlouhodobě spolupracuje s hasičskými sbory, až už se jedná o práci ve výškách nebo například odchyty na rybnících. Přivolaní hasiči jsou vždy velice ochotní a odchyty pravidelně končí úspěchem. V posledních týdnech byli například přivoláni také k rorýsům uvězněným v otvoru ve fasádě ve Vlašimi.

I v případě záchrany ostříže lesního spolupráce zafungovala perfektně. Velitel zásahu Jaroslav Semerád měl svůj tým skvěle zorganizovaný. „Rád bych poděkoval Jiřímu Kaprálkovi, Pavlovi Kmoškovi a Ondřeji Mošnovi za záchranu dravce,“ řekl Jaroslav Svačina. Jako poděkování za dlouhodobou spolupráci proběhne 25. 6. v Podblanickém ekocentru vyhlášení soutěže Požární ochrana očima dětí a mládeže. Děti se v rámci akce zúčastní komentované prohlídky paraZOO.

 

Alena Konvalinová, alena.konvalinova@csop.cz, 724 101 784