Záchranná stanice pro živočichy Vlašim žádá veřejnost o pomoc s hláškou ke fundraisingové sbírce. Ta by měla zajistit finance na výstavbu nové voliéry v paraZOO. Její obyvatelkou bude jezevčí samička Jenda, která na ni čeká v léčebném areálu záchranné stanice.

V dubnu loňského roku volali nálezci do Záchranné stanice pro živočichy Vlašim, že se poblíž chatové osady u Čáslavi potuluje malý jezevec. Jak se později ukázalo, mládě bylo ještě zcela závislé na mléce, navíc zraněné na hlavě. V lese nedaleko nálezu malé jezevčí slečny se našla její nora, kde ležel mrtvý její sourozenec. „Dá se předpokládat, že mláďata přišla o matku, a tak po nějaké době opustila bezpečí nory a to se jim stalo osudným,“ říká ošetřovatelka Bára Vencová. Obě mláďata měla kousance na hlavě, pravděpodobně od psovité šelmy, v případě Jendy naštěstí jen povrchové. Nálezci v domnění, že se jedná o samce, jezevce pojmenovali Jenda. Jméno již zůstalo a mládě se podařilo odchovat. Bohužel si vlivem pravidelného ošetřování a krmení z lahve na své ošetřovatele přivyklo a tak Jenda nemůže do volné přírody. „V záchranné stanici se snažíme ochočení předcházet, ale u mláďat je to vždy riziko, zvlášť pokud jsou tak malé, jako byla Jenda,“ říká Vencová a doplňuje, „jezevčice by neměla respekt z lidí a pravděpodobně by si nebyla schopná vytvořit úkryt a obstarat potravu.“

Jendu tedy do budoucna čeká život v paraZOO, kde bude její příběh stejně tak jako příběhy ostatních obyvatel, představovat ohrožení volně žijících živočichů. Voliéra by měla stát přibližně 280 000 Kč, a pokud bude sbírka úspěšná, tak by se do ní Jenda mohla nastěhovat již před letními prázdninami. Na podporu sbírky nakreslila kreslířka Lucia Paulíková motiv a veřejnost teď k němu bude navrhovat trefnou hlášku. Své návrhy lidé mohou zveřejňovat formou komentářů u příspěvku na facebooku.

Alena Konvalinová

Kontakty: alena.konvalinova@csop.cz, 724 101 784

www.pomoczviratum.cz

Foto: Matěj Vácha