Jezevčici Jendu přijala vlašimská záchranná stanice jako sirotka v dubnu loňského roku. Podařilo se ji odchovat, ale bohužel si na své ošetřovatele přivykla a nelze ji vypustit do volné přírody. Druhý domov by jí měla zajistit paraZOO, kde se pro ni musí vybudovat nová voliéra. Pomoci se získáním finančních prostředků by měla sbírka JENDARUJ!.

 

V dubnu loňského roku volali nálezci do Záchranné stanice pro živočichy Vlašim, že se poblíž chatové osady u Čáslavi potuluje malý jezevec. Po příjezdu na místo ošetřovatelé viděli, že je kromě své nevyspělosti ještě zraněný na hlavě. Po chvíli pátrání objevili jezevčí noru a u ní další mládě, bohužel mrtvé. Obě jezevčata měla zranění na hlavě, pravděpodobně byla pokousána. Nálezci se domnívali, že se jedná o samečka a tak ho pojmenovali Jenda. Později se ukázalo, že je Jenda samice, ale jméno už zůstalo. Od té doby doposud jezevčice přebývá v záchranné stanici, kde však nemá vhodné podmínky pro trvalý pobyt a proto by se měla co nejdříve přestěhovat do paraZOO do voliéry, která bude pro ni „šitá na míru“. „V současnosti nemáme žádnou voliéru v paraZOO volnou a proto ji budeme muset vystavět,“ uvedl hlavní ošetřovatel paraZOO Martin Hůlka. Z toho důvodu záchranná stanice vyhlašuje veřejnou sbírku JENDARUJ!, která pomůže voliéru zafinancovat. „Náklady na voliéru budou asi 280 000 Kč a zajistí Jendě plnohodnotný život i když v lidské péči,“ upřesnil Hůlka. Voliéra by měla jednak splňovat podmínky na chov tohoto druhu v zajetí, ale také umožnit jezevci, aby mohl naplňovat své biologické potřeby jako hrabání apod. „Samozřejmě bude mít Jenda ve voliéře celou řadu podnětů a hraček, abychom předešli vzniku stereotypního chování,“ řekl Martin Hůlka a doplnil, „Jenda vyrostla s lidmi a oproti ostatním jezevcům je aktivní přes den, tudíž očekáváme, že z ní budou návštěvníci paraZOO nadšení, protože si budou Jendu moct prohlédnout zblízka.“

Ke sbírce vzniklo propagační video ve spolupráci se společností Kloboukfilm. „Prosíme veřejnost, pokud nemohou pomoc s financováním, aby video sdíleli mezi své známé a pomohli jej tak dostat mezi co nejvíce lidí,“ řekl Hůlka a pokračoval, „Pomůže opravdu každá koruna, i ta nás přiblíží k cílové částce a podpory veřejnosti si opravdu velice vážíme.“

Jezevčice Jenda bude v paraZOO tak jako její stávající obyvatelé představovat problematiku zraňování volně žijících zvířat. Případ Jendy upozorní na to, jak důležité je mít na procházkách své psy pod kontrolou, v období mláďat obzvlášť.

Pokud se podaří co nejdříve získat ze sbírky JENDARUJ! potřebné peníze, voliéra se začne stavět již na jaře a návštěvníci paraZOO by se tak s Jendou mohli seznámit již toto léto.

Přispět mohou lidé přes QR kód

nebo přímo přes odkaz https://www.darujme.cz/projekt/1205646

Odkaz na propagační video JENDARUJ!

https://youtu.be/RvZt74xvYhE

https://fb.watch/aNao-edAId/

Alena Konvalinová

Kontakty: alena.konvalinova@csop.cz, 724 101 784

www.pomoczviratum.cz

Foto: Matěj Vácha