Fringilla coelebs

Pestře zbarvený zástupce pěvců. Má modrošedé temeno a šíji.

Řadí se k našim nejběžnějším ptačím druhům. Potkat ji můžeme v parcích a zahradách, ve městech i v otevřené krajině se stromy. Hnízdo, které si staví je pečlivě spletená stavba ze stébel, větviček a kořínků. Hnízdo si vystýlá chlupy a drobnými pírky.

Krmí se hlavně různými semeny.