Spinus spinus

Malý zástupce pěnkavovitých. Je štíhlý se silně zašpičatělým zobákem. Sameček je žlutozelený.

Potkat ho můžeme v rozlehlých porostech jehličnatých a smíšených lesích. Splétá si hnízdo z tenkých větviček, kořínků a suchý trav. Hnízdo je posazeno vysoko v korunách stromů.

Jejich jídelní lístek obsahuje hlavně semena olší a bříz.