Den Země se slavil také ve vlašimské záchranné stanici

V sobotu 23. dubna se v areálu Záchranné stanice pro živočichy Vlašimi slavil Den země. Léčebný areál byl v tento den výjimečně přístupný veřejnosti téměř celý, vyjma několika objektů s citlivými pacienty. Pro děti byl připravený vzdělávací program a aktivity jako je poznávání vajec nebo zvířecích bobků, hmatové pytlíky atd. Svůj stánek zde měl i Vodní dům, kde si děti mohly vyrobit voňavou bylinkovou koupelovou sůl. Partner akce Dokonalá láska, zde představoval své bylinné preparáty, které pomáhají léčit i především zvířecí pacienty včetně těch ve vlašimské záchranné stanici a  paraZOO. Na kole štěstí nebo v tombole mohli návštěvníci vyhrát různé dárkové předměty a hlavní výhrou tomboly byla velká plyšová liška Eliška. „Oslav Dne Země se zúčastnilo okolo 150 návštěvníků a výtěžek z akce využijeme na péči o naše pacienty. Jsme moc rádi, že se akce povedla a všem děkujeme, “ uvedla Alena Konvalinová, vedoucí záchranné stanice.

Návštěvníci mohli také nahlédnout do budovy intenzivní péče a to během dvou komentovaných prohlídek. Seznámili se tak blíže s problematikou péče o osiřelá mláďata i akutní pacienty.

Záchranná stanice pro živočichy Vlašim funguje již 11. rokem. V loňském roce přijala rekordních 960 pacientů. „Letos jsme trochu nervózní z toho, že máme přijatých zvířat včetně mláďat tak o polovinu méně než loni touto dobou,“ uvedla Konvalinová a dodala, „obdobná situace je ale i v jiných záchranných stanicích, tak to pravděpodobně bude pomalým nástupem jara.“

V současné době pečují ošetřovatelé o mláďata veverek, sele či tři liščí sourozence. V rozběhávací voliéře se na vypuštění připravují první letošní odchovaní zajíci. Zároveň již „školku“ záchranné stanice plní i první ptáčata. V případě nálezu zraněného zvířete mohou nálezci volat na pohotovostní telefon 777 800 460 každý den od 8:00 do 20:00 hodin, v nočních hodinách pak mohou na tomto telefonním čísle zanechat hlasovou zprávu nebo sms. V případě srážky se zvěří by pak měli kontaktovat Policii České republiky.

Záchrannou stanici provozuje nezisková organizace ČSOP Vlašim a je tedy finančně závislá na sponzorských darech. Péči o pacienti mohou lidé podpořit zasláním příspěvku na bankovní účet prostřednictvím veřejné sbírky Zvíře v nouzi platbou na účet 33553322/0800, variabilní symbol 209.

Vlašimská záchranná stanice patří do Národní sítě záchranných stanic, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody. Každá záchranná stanice spravuje své území a celá republika je díky tomu pokrytá. Na stránkách zvirevnouzi.cz najdou lidé potřebné informace o tom, pod kterou stanici jejich nález spadá. V případě, že si neví rady, může se nálezce obrátit na centrální dispečink na telefonním čísle 774 155 155.