V úterý 25. dubna byl na silnici u obce Tisem totálně zlikvidován pohotovostní vůz Záchranné stanice pro živočichy Vlašim včetně přívěsného vozíku. Během sklízení zábran pro obojživelníky do něj ve vysoké rychlosti narazil nepozorný řidič. Naštěstí nedošlo k žádnému vážnému zranění. Zvířecí sanitka ale půjde do šrotu a vlašimští ochránci žádají veřejnost o pomoc s dofinancováním nového vozu.

Během sklízení dočasných bariér pro obojživelníky podél silnice u rybníka Michovec narazil v plné rychlosti starší řidič do „zvířecí sanitky“. Po srážce skončila v příkopu zcela zničená. V té době byla naštěstí její osádka v protějším příkopu, kde vyzvedávala demontovaný materiál ze zábran. Je až neuvěřitelné, že ani ve druhém autě nedošlo k žádným vážným zranění. Starší spolujezdkyni sice odvezla záchranná služba, ale naštěstí se jednalo o preventivní opatření vzhledem k jejímu pokročilému věku.

Díky službě „zvířecí sanitky“ přijala vloni záchranná stanice přes 1100 zvířat v nouzi. V období sezóny je vůz pro péči o zvířecí pacienty zcela nepostradatelný. Vyřízení škodní události bude trvat řadu měsíců a záchranná stanice musí vůz zajistit co nejdříve. „Vzhledem k tomu, že se jedná o totální škodu, nemáme s největší pravděpodobností nárok na zapůjčení náhradního vozu,“ uvedla vedoucí záchranné stanice Alena Konvalinová. Dle odhadu likvidátora by velká část nákladů měla být hrazena z povinného ručení viníka, ale na pořízení nové zvířecí sanitky, vozíku a nezbytného vybavení pro převoz zvířat to stačit nebude. „Provoz záchranné stanice je už tak vysoce nákladný a na pořízení zvířecí sanitky nemáme vlastní finance v rezervě,“ vysvětlila Konvalinová.

Dárci mohou na dofinancování nákupu nové zvířecí sanitky zasílat finanční prostředky na bankovní účet: 33553322/0800, variabilní symbol: 20901

Je možné také využít qr platbu z internetového bankovnictví prostřednictvím uvedeného qr kódu, nebo darovat kartou online prostřednictvím tohoto odkazu. Po výběru Záchranné stanice pro živočichy Vlašim, je třeba do poznámky uvést „Vlašimská zvířecí sanitka“.

Podle hrubých odhadů se předpokládá, že bude stanici chybět přibližně 300 000 Kč. „Z toho důvodu se obracíme na veřejnost s žádostí o pomoc s financováním, aby pohotovostní služba mohla fungovat nadále,“ řekla Konvalinová. Během přechodného období, než bude území Záchranné stanice pro živočichy Vlašim obsluhovat nová zvířecí sanitka, budou ošetřovatelé využívat vozy půjčené. „Pokud by se našel dárce, který by nám byl ochoten věnovat bezpečný vůz, nebo nám jej zapůjčit, budeme vděční,“ doplnila Konvalinová.

Záchranná stanice pro živočichy Vlašim je jednou ze 34 stanic Národní sítě záchranných stanic. Spravuje území o osmi obcích s rozšířenou působností ve Středočeském kraji a na Vysočině. Zvířecí sanitka ročně najezdí průměrně 50 tisíc kilometrů pro zraněná, uvízlá nebo jinak hendikepovaná volně žijící zvířata. Vlašimská stanice, kromě péče o zvířata, staví také na devíti lokalitách dočasné zábrany pro obojživelníky v době jejich jarního tahu a loni tak bylo zachráněno přes 6200 těchto živočichů. Jinak by skončili pod koly aut. Právě obsluha jedné z těchto lokalit se stala osudnou vlašimské zvířecí sanitce. „Věříme, že díky pomoci veřejnosti bude naše území brzy obsluhovat její náhrada a velice děkujeme všem, kteří zváží pomoc s jejím financováním,“ dodala Konvalinová.