Před dvěma lety se pracovníci Záchranné stanice pro živočichy Vlašim společně s kolegy ze záchranných stanic Pasíčka a Bartošovice účastnili zákonného zabavování zvířat chovateli v Radhošti. Do jejich dočasné náhradní péče tehdy putovaly přes čtyři desítky zvířat. V pondělí 8. 1. 2024 byl chovatel odsouzen ke třem letům vězení s podmíněným odkladem na pět let s dohledem a zákaz chovu zvířat po dobu sedmi let. Vzhledem k tomu, že vlastnictví zvířat prokázala jiná osoba, než chovatel, který byl obviněn z týrání zvířat, zabavená zvířata tak již po půlroce od zabavení putovala ke svému majiteli. Až na jedno – samici rysa ostrovida.

Záchranné stanice se kromě péče o zraněná zvířata občas setkávají s problematickým chovem zvířat v lidské péči. Tak tomu bylo také v roce 2022 na Pardubicku. Místní záchranná stanice z důvodu nedostatku kapacit pro umístění zabavených zvířat povolala na pomoc své kolegy. Do vlašimské záchranné stanice se tak kromě orla mořského, sýce rousného, páru puštíků bělavých a sovy pálené dostal do péče také rys. Všichni ptáci se nakonec rozhodnutím Odboru životního prostředí ve Vysokém Mýtě vrátili majiteli, respektive byli vydáni z předběžné náhradní péče. Pouze rys ve Vlašimi zůstal. Jedná se totiž o tzv. druh zvířete vyžadující zvláštní péči. Chov jedinců těchto druhů musí splňovat zákonem dané podmínky – zvířata musí být držena ve schváleném zařízení a jejich chovatelé musí být absolventi odborného kurzu , kde získají osvědčení o způsobilosti k péči o vybrané druhy šelem. Zvíře tak i přes opakované pokusy majitele a snahy o jeho vydání zůstává stále ve vlašimské záchranné stanici. Majiteli se totiž doposud nepodařilo zajisti rysovi odpovídající podmínky chovu.

„Podmínky, ve kterých byla zvířata v Radhošti chována, byly otřesné,“ vzpomíná vedoucí vlašimské záchranné stanice Alena Konvalinová, která byla pře dvěma lety při zabavování přítomna. „Všude se povalovaly zbytky krmení, kadávery uhynulých zvířat, odpadky, rozpadlý nábytek… Stará fabrika byla prosáklá pachem moči a výkalů“ dodává Alena Konvalinová. Podle jejich slov se také před objektem povalovaly zbytky uhynulých zvířat pravděpodobně určených ke krmení. „Mladou samici rysa nám přinesla paní, která o ni údajně pečovala, v náručí v postroji na psa,“ uvádí Konvalinová. Veterinární prohlídka potvrdila špatný výživový stav všech zvířat. Ptáci byli často bez rýdovací per, měli zraněná ozobí na zobácích, polámané a především znečištěné a výkaly slepené peří. Orel mořský, který byl taktéž umístěn do vlašimské stanice, měl do krve rozedraná křídla. „Orla, který byl velice plachý, jsme nakonec museli držet sokolnicky uvázaného na dloužci, aby si křídla opětovně nezraňoval o voliéru,“ vysvětluje Konvalinová a doplňuje, „teprve po více jak třech měsících péče se mu zranění zahojila a začala obrůstat peřím.“

Ačkoliv jsou někteří lidé, dle komentářů pod příspěvky, nespokojeni s verdiktem soudu, pracovníci stanice jsou rádi, že se prokázala chovatelova trestní odpovědnost. „Každý člověk, který je odsouzen za týrání zvířat, bude snad do budoucna sloužit jako odstrašující případ pro ostatní,“ říká Konvalinová a pokračuje, „pro nás je zásadní, co bude dál s mladou rysicí.“ Samice rysa už tráví ve vlašimské záchranné stanici téměř dva roky. Česká legislativa neumožňuje tzv. propadnutí zvířete, a tak je osud rysice zcela nejasný. „V nadcházejících týdnech budeme tuto problematiku řešit s právníkem, abychom zkusili najít řešení pro trvalé umístění zvířete,“ uvádí Konvalinová.

Není to jediný případ, kdy se Záchranná stanice pro živočichy Vlašim účastnila zabavování zvířat. Od léta loňského roku má v péči osm jedinců různých druhů ptáků. Chovatel z Benešovska je držel taktéž v nevyhovujících podmínkách. „Majitel ale zjednal na základě připomínek od příslušné Krajské veterinární správy a Odboru životního prostředí nápravu a zvířata se budou vracet do jeho péče,“ říká Konvalinová a doplňuje, „rozhodně není naším záměrem dávat podněty k trvalému zabavení, pokud majitel uvede objekty do pořádku a prokáže legální držení zvířat, je jejich vrácení nejlepší řešení.“

Autor: ČSOP Vlašim

                                                                     

ODKAZ NA REPORTÁŽ:

Rysice při veterinární kontrole po příjezdu do stanice

a při jejím ubytování.